Lente in mijn blauwe vaas

Een tijd terug heb ik van Parelmoervaas een mooie hoge vaas mogen ontvangen. Hij is oud blauw met gouden accenten en is echt een pronkstuk. De vaas is 68 cm hoog en daarom staat hij echt zijn mannetje in huis. Nu lijkt het me leuk om tips te geven over hoe je de vaas kan aankleden. Je kan er namelijk een plant in zetten maar het is leuk om de vaas per seizoen mee te laten veranderen. Ik zal jullie eerst meer over mijn vaas en Parelmoervaas vertellen en daarna tips geven over opvulling voor de vaas.

Parelmoervaas

Op de site van Parelmoervaas kan je kiezen uit mooie potterie van goede kwaliteit. Het assortiment bestaat uit L, XL en XXL potterie welke speciaal voor de bezoeker geselecteerd zijn. Er zijn kunststof potten die er niet als kunststof uitzien en geglazuurde potten die de winterse kou kunnen trotseren. Je kan de keus maken tussen binnen potten en vazen of buiten potten en de klantenservice is ook zeer goed. Een kwaliteit webshop met kwaliteit producten.

Vaas kiezen

 

Ik kreeg dus de mogelijkheid om een mooie vaas te testen. Allereerst moest ik hier een mooie vaas voor uitzoeken. Zoals eerder gezegd, de keuze op Parelmoervaas is groot en het koste dan ook wat moeite om het aanbod terug te brengen tot de uiteindelijke vaas.

Voordat ik jullie vertel welke vaas het geworden is en hoe ik er daarna mee aan de slag ven gegaan, wil ik jullie vertellen wat voor keuzes je hebt.

Materiaal

De vazen en potten bij Parelmoervaas zijn in verschillende materialen te verkrijgen graag licht ik de materialen even toe zodat het jullie helpt een goede keuze te maken. Want iedereen vindt ander materiaal als uiterlijk van de vaas mooi en fijn.

Allereerst is er keramiek, dit is een vaas van klei die gemaakt wordt met de hand. Hierdoor is geen enkele vaas hetzelfde. De potten en vazen van keramiek worden geglazuurd en daarom kun je ze ook in je tuin gebruiken. De kleuren kunnen heel mooi in elkaar overlopen en de potten stralen een soort luxe uit. Hierdoor vallen ze meteen op.

Daarnaast zijn er ook vazen en potten te krijgen die gemaakt zijn met schelpen. Schelpen verzamelt haast iedereen wel. Ik heb ze hier ook nog in dozen liggen als herinneringen al vergane vakanties. De schelpenvazen en potten geven een speels effect en brengen de zee en vakantie naar je huis. Geen één pot of vaas is hetzelfde.

Van schelpenvazen is de stap naar parelmoervazen natuurlijk klein. Parelmoer is waar deze webshop haar naam aan dankt. Zoals het op de site genoemd wordt is het een stukje regenboog gevangen in een schelp. De Mother of Pearl vazen en potten zijn gemaakt van Capiz schelpen die een mooie schittering hebben. De potten en vazen die gemaakt worden met dit materiaal zijn luxe en brengen een warme sfeer.

Ook zijn er lichtgewicht plantenbakken of potten die gemaakt zijn van kunststof. Deze potten en bakken hebben een moderne store look zijn makkelijk te verplaatsen en zien er niet uit als kunststof. Deze potten zijn binnen en buiten te gebruiken door het simpelweg toevoegen van een afvoerplug.

Als laatste zijn er de stoere betonnen potten en bakken. Deze zijn van zware kwaliteit en zijn robuust van uitstraling. Ze kunnen de stormen van afgelopen tijd goed trotseren en voegen een rauw randje toe aan je interieur.

Kleur en vorm

Zoveel mensen, zoveel wensen. Om aan al die wensen te voldoen zijn de potten en vazen van Parelmoervaas in meerdere vormen en kleuren te verkrijgen. Voor de vormen kan je denken aan een Bonsai schaal of pot, een rattan en wicker mand, een bloempot of een plantenbak. Daarnaast variëren de hoogtes tussen 0 en meer dan 100 cm.

De kleuren zijn onderverdeeld in setjes van twee. Zo kan je kiezen uit antraciet (grijzig) & zwart; azuur & petrol; blauw & groen pastel; grijs & zilver; koper & bruin; oker & goud; parelmoer & metallic; terra & rood of wit & beige. Een flinke range aan kleuren dus. Zelf vind ik de natuurtinten heel mooi, maar ook blauwtinten passen goed bij mijn inrichting.

 

Mijn keuze

Met veel moeite had ik het grote aanbod terug gebracht naar enkele vazen. Ik had ik 4 vazen in gedachten. Allen met een blauwe tint maar allen anders. Sommige waren glad en glanzend van de buitenkant en anderen waren juist mat en robuust.

Ik wilde graag een hoge vaas. Zo zou ik echt een statement in mijn inrichting hebben. Ik wilde een stevige vaas omdat ik natuurlijk de katten in huis heb en die hebben nog weleens de nijging om ergens in te klimmen of om te nieuwsgierig te zijn. Dit was dus een criterium waar mijn vaas aan moest voldoen. Hij moest stevig en robuust zijn maar het liefst ook iets sierlijks hebben

Uiteindelijk koos ik voor vaas Eliane. Deze prachtige vaas is 68 cm hoor en ruim 30 cm in doorsnee. Het is een robuuste vaas die flik wat body heeft. Tevens is de buitenkant ruw waarbij de gouden accenten een speels effect geven.

De vaas zelf is niet waterdicht dus zal ik een binnenvaas gebruiken om mijn bloemen die ik erin zet van water te voorzien. Een binnenvaas is gewoon een simpele vaas die in deze vaas past. Op die manier kan je er verse bloemen in zetten zonder dat je kamer een waterballet wordt.

Vaste plant

Het is leuk om in deze vaas een vaste plant te zetten. Op die manier heeft hij een vaste plek in huis en het blauw matcht heel goed met het groen van bladeren. Als vaste plant zou je kunnen gaan voor een mooie Palm voor in huis of bijvoorbeeld een mooie ficus.

Echter heb je dan altijd hetzelfde uitzicht op de vaas en verandering kan soms leuk zijn. Maar wat moet je in zo'n hoge vaas zetten? En hoe pak je dat dan aan? In dit blog vertel ik je graag meer over het mooi opmaken/vullen van de vaas.

Takken

Allereerst kan je heel makkelijk met diverse takken aan de slag in de vaas. Je kan kiezen voor de standaard recht-toe-recht-aan takken maar juist  takken met wat kronkels geven een speels effect. Denk eens aan takken van een Magnolia of takken van de Kronkelhazelaar. Zet je deze takken in een binnenvaas met water(geen water in de eigenlijke vaas doen want mogelijk is hij niet 100% waterdicht) dan gaan ze nog bladeren ontwikkelen of bloemen krijgen. Maar zet je ze naast de binnenvaas (dus niet in het water) dan drogen ze in en blijven ze zoals ze zijn.

 

Daarnaast kan je ook takken in je vaas zetten die bladhoudend zijn. Maar let er dan zeker op dat je zorgt dat ze voldoende water hebben. Als de bladeren gaan hangen zal er een sneue aanblik volgen.

 

Bloemen

Het is ook mogelijk om bloemen in je vaas te zetten. Je zou kunnen gaan voor kunstbloemen maar echte bloemen laten je vaas, en daarmee je kamer, meer leven. De binnen vaas zou je door opvulling hoger kunnen zetten zodat ook kleinere bloemen goed tot hun recht komen in de mooie robuuste vaas.

Ook het maken van een bloemstuk kan tot de mogelijkheden behoren om deze vaas op te vullen. Vul daarvoor de vaas deels met grind of zand. Dan staat je bloemstuk hoger en staat de vaas steviger. Daarna kan je op oase een mooi bloemstuk maken. Als je de rand van het oase gebruikt om hangende bladeren in te steken dan vul je de rand van de vaas mooi op.

Lente in mijn blauwe vaas

Om thuis de lente in huis te halen, iets wat met deze donkere dagen zeker wel nodig is, ben ik mijn vaas op gaan maken met diverse takken en een mooie bloem. Ik heb in mijn vaas vooral gekozen voor takken van de Magnolia. Ik vind het sierlijke takken met mooie knoppen die net wat meer structuur en body geven aan mijn bloemstuk. Daarnaast heb ik takken van de katjeswilg toegevoegd. Deze takken hebben witte katjes en daardoor geven ze al een subtiel kleurverschil. Als bloem koos ik voor de Amaryllis een mooie grote en statige bloem die perfect in deze vaas past.

Ik had 3 stammen met Amaryllissen en heb deze, samen met de Katjeswilg in de binnen vaas gezet. Op die manier zouden deze 2 planten wel tot bloei komen. Omdat de Amaryllis meerdere bloemen krijgt aan het topje moest de stengel niet te lang zijn. Daarom plaatste ik een schaal op zijn kop onder de binnen vaas om deze wat hoger te krijgen. Daarnaast zorgde ik wel dat de bloemen niet te ver boven de takken uitstaken maar meer er tussenin vielen. Op die manier werd de top ondersteund en kon de stengel minder makkelijk bezwijken onder het gewicht.

2e Bloemstuk

Van deze mooie lentekleuren heb ik 3 weken kunnen genieten. Daarna begonnen de Amaryllissen wat te hangen. Ik heb ze dus uit de vaas gehaald en heb bij de bloemist nieuwe opvulling gehaald. Ik koos voor de mooie Forsythia die ook wel Chinees klokje genoemd wordt. Het is een mooi bloeiende Heester die in het voorjaar een overvloed aan gele bloemen krijgt. Deze Heester stond altijd bij mijn oma als plant dus ik heb hier fijne herinneringen aan. De Heestertakken sneed ik schuin af en zette ik in wat warmer water. Door dit warme water gaan ze mooier bloeien. Ook sneed ik de katjeswilg nog een keer opnieuw af zodat deze weer een verse wond had waar het water doorheen kon. Nu had ik door een kleine verandering weer een heel ander bloemstuk.

Pasen

Dadelijk rond Pasen komen er in de vaas Paastakken. Deze zet ik ook in het water omdat ze dan mooie blaadjes gaan ontwikkelen. Aan deze takken hang ik dan allerlei kleine figuurtjes. Ik versier de takken dan net zoals we dat vroeger op school deden. Maar anders dan op school zal ik vooral figuurtjes gebruiken die ik zelf gemaakt heb. En zal ik er geen lintjes in hangen. Dit omdat ik katten heb en katten willen nog weleens achter de lintjes aan gaan.

Katten

Het is sowieso slim om even wat meer te vertellen over hoe de katten op deze vaas reageerde. De eerste dagen stond de vaas in een hoekje van de kamer en zaten de katten er geregeld in. Dit zorgde ervoor dat ik het even spannend vond toen we er echt bloemen in gingen zetten omdat ik niet wilde dat ze de hele vaas omtrokken. Als tip gaf ik al dat je grind of zand onder in je vaas kan doen. Je vaas wordt dan zwaarder waardoor hij beter blijft staan en je bloemen/takken hoeven minder lang te zijn.


Omdat ik in mijn 1e bloemstuk Amaryllissen had staan mocht de vaas alleen in de kamer staan als ik daar ook was. Op andere momenten stond hij in de gang. Amaryllissen zijn namelijk giftig voor katten. De katten waren de 1e dag zeer nieuwsgierig naar wat er toch in die vaas stond en zaten er dus telkens bij. Maar door ze dan even nat te spuiten met een plantenspuit leerde ik ze dat ze bij de vaas weg moesten blijven. Ook na mijn 2e opvulling van de vaas zaten de katten er veel bij. Ik denk dat dit komt omdat ik weer had lopen rommelen met de vaas en ze dit toch wel interessant lijken te vinden. Maar ook hier zijn ze weer makkelijk te stoppen. Natuurlijk zijn dit mijn katten en het leuke stuk aan katten is dat ze allemaal een eigen willetje hebben en dat ze dus van kat tot kat kunnen verschillen. Hierdoor hoeft voor mijn katten niet hetzelfde te werken als wat voor jouw katten werkt. Je kent zelf je dieren het beste en pas hier dan ook je keuze van vaas of pot en inrichting op aan.

 

Dus mijn tips voor het gebruik van deze vaas en dieren: Zorg ervoor dat hij verzwaard is zodat hij minder makkelijk omvalt en kijk goed uit met de bloemen die je erin zet. Het versjouwen van de vaas was mijn minst favoriete deel van de dag.

 

Reacties op de vaas

De mensen die de vaas al gezien hebben vinden hem heel tof. Mijn moeder is zelfs jaloers op de vaas en blijft maar herhalen: Als je niet meer weet wat je ermee moet, dan weet ik er wel een goede plek voor. Die goede plek is dan wel bij haar in de huiskamer. De vaas trekt echt de aandacht van visite en heeft al de nodige verhalen opgeleverd over huisdieren waarbij het wel fout ging met zo'n vaas.


Ik ben heel blij met mijn vaas en geniet iedere dag van zijn uitstraling. Ook jeuken mijn handen om er een mooi herfstboeket in te maken en een mooi winterboeket. Maar eerst nog de lente laten komen en daarna de zomer. Heb jij ook zo'n grote vaas in huis? Deel jouw idee van opvullen en wie weet zie je het nog voorbij komen in een volgend blog. En mocht je er nog geen hebben maar enthousiast geworden zijn? Op www.parelmoervaas.nl hebben ze genoeg keuze. En vind jij ook jouw pareltje onder de vazen.

 

Dit artikel heb ik in een sponsoring geschreven. Doordat ik ook vertel over hoe je de vaas kan gebruiken in je inrichting heb ik dit artikel bij creatief gezet. De bloemen en takken die ik gebruikt heb komen van Het Schuurke in Nuenen en van de Bloemenshop Best.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

rachel
een jaar geleden

ik heb een stuk of 12 vazen en die staan allemaal op zolder haha, doe er niet zoveel mee, ja als ik bos bloemen krijg of wat decoratie wil veranderen maar meestal staan ze boven, en daar vind ik ze ook voor nu even veilig staan want het zijn dure japanse ;)
https://lafamiliab.nl/

nicole orriens
een jaar geleden

Leuk om te zien hoe je de vaas inricht, en hoe je dit varieert. Hij is erg mooi. Zelf heb ik vooral glazen vazen in huis.

Cynthia
een jaar geleden

Erg mooie vaas! Ik houd van die stijl en die kleur. Zo mooi

Lodi
een jaar geleden

Wat een prachtige vaas zeg, ik snap je keuze helemaal en zo mooi het eerste bloemstuk die je hebt gemaak. En zeker ook leuk met paas takken!

dhiniNL
een jaar geleden

Mooi en leuk gedaan en ooh die plant wil ik zo graag hebben.

Janet
een jaar geleden

Wat een toffe vaas heb je uitgezocht, een hele goede keus als je het mij vraagt. ;) Ik heb een aantal vazen, die gebruik ik eigenlijk alleen als ik bloemen krijg.

Manon
een jaar geleden

Wat heb je dit leuk gedecoreerd! Super leuk die katjestakken ook.

Jouvence
een jaar geleden

Wat een mooie vaas heb je uitgekozen! Ik heb 3 bloemenvazen in de kast en dat is het ook wel.

Monique
een jaar geleden

Wauw, wat een prachtige vaas. Eyecatcher!