Save the children: foute kersttruiendag

Gepubliceerd op 12 december 2019 om 22:25

Misschien heb jij er ook wel een in huis. Zo'n lekkere (foute) kersttrui. Gekocht in een lollige bui of gekregen als surprise. Hij is warm en toch stiekem best fijn om te dragen. Maar... wanneer doe je hem aan? Met kerst moet je er netjes bij zitten. En je gaat m toch niet zomaar dragen buiten de kerst om... daar denk je wel 2x over...

Waarom doe je niets eens gek? Waarom draag je hem alleen als niemand het ziet en je een luie ik-zit-op-de-bank-dag hebt... morgen (vrijdag 13 december 2019) is het Save the Children’s Foute Kersttruiendag. De uitgelezen kans om eens lekker uit je dak te gaan en te schitteren in jou gekregen of zelfgemaakte foute kersttrui.

Doe ook mee!

Vele mensen dragen op foute kersttruiendag hun kersttrui om geld in te zamelen voor kinderen in nood. Want een foute kersttrui geeft je superkrachten en in iedereen schuilt een redder in nood, zeker als het zo simpel is. En komt 13 december niet uit? Dan doe je het toch gewoon op een andere dag?

 

Het is heel makkelijk. Je trekt namelijk gewoon een foute kersttrui aan en vertelt iedereen die je kent over jouw goede kerstdaad. Die trui aandoen en de kerstgedachte erachter delen maakt je al een held. Maar het is nog meer waard als je geld gaat inzamelen! Dus kom in actie voor kinderen in nood en help mee! Als we allemaal een beetje helpen. Dan komen we een heel eind. Samen kunnen we namelijk meer dan alleen.

Waarvoor zamelen we geld in?

Met de Foute kersttruiendag wil Save the children geld inzamelen voor de kinderen waarvoor kerst helemaal niet mooi is. Kinderen die opgroeien in een oorlogsgebied, die iedere dag te maken krijgen met honger, kou, eenzaamheid en angst. 

Terwijl wij volop genieten van alle lichtjes, versiering en kerstlekkernijen. Moeten zij zien te overleven.  Dat is toch oneerlijk!

Denk tijdens je kerstdiner bijvoorbeeld eens aan de 900.000 kinderen onder de 5 jaar in Somalië die acuut ondervoed zijn en dringend eten nodig hebben. Of als je met je familie gezellig bij het haardvuur zit aan alle kinderen in een vluchtelingenkamp die in een tentje zitten te rillen van de kou of al hun familie kwijt zijn.

Met het geld dat alle helden ophalen kunnen we de kinderen warme maaltijden, kleding, dekens, en onderdak bieden. Tevens kan er gezorgd worden dat ze deze kerst niet alleen zijn doordat ze met de familie herenigd worden. De kinderen krijgen dankzij alle helden een kans om te overleven. Een beter kerstcadeau kan ik me niet voorstellen. 

Hoe zamel je geld in?

Zo last minute is het misschien moeilijk te bedenken hoe je geld kan inzamelen voor de kinderen in nood. Daarom heb ik hieronder wat ideetjes voor jullie neergezet. Nu hoef je ze alleen nog maar uit te voeren.

1. Kerstkransjes bij de thee.
Koop in de supermarkt een paar pakken kerstkransjes(of een andere lekkernij) zet die in een doos en zet er een spaarpot bij. Leg je collega's uit dat je deze actie hebt en vraag ze om een bijdrage in ruil voor een koekje voor bij hun koffie of thee. Alle beetjes helpen;)

2. Oh dennenboom

Heb jij een goede zangstem? Ga dan op straat, in je foute kersttrui liedjes zingen. Mensen zijn al snel geroerd door je mooie zang en geven je een kleinigheidje. Of ze willen juist dat je snel stopt dus hopen ze dat ze, als ze veel geven, snel van je af zijn...

3. Online collectebus

Start een online actie of doneer bij iemand in een collectebus.  Zo heb ik bijvoorbeeld online een collectebus aangemaakt om geld op te halen. (Doneren kan hier.)

4. Een koffie maakt het verschil

Haal een keer geen luxe koffie onderweg en neem je eigen lunch mee naar je werk ipv het in de kantine te kopen. Het geld dat je hiermee bespaard kan je mooi doneren.

Je bijdrage hoeft namelijk niet heel groot te zijn om een verschil te maken. Voor € 3,50 kan jij al 3 kinderen in een vluchtelingenkamp in Libanon warme wollen sokken geven. Waar wacht je nog op?

Maar ik heb geen foute kersttrui...

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij een van die mensen bent die geen foute kersttrui heeft. Jammer, maar dat is geen excuus. Pak een oude trui uit de kast. Haal de lichtjes even uit je kerstdorp en haal wat slingers uit de boom. Zet deze met naald en draad vast aan je oude trui en je hebt de beste foute kersttrui ooit! Gebruik ook deze patronen om je trui nog leuker te maken.

Of combineer dit als een actie. Ga op straat staan met een box voor plastic ballen, slingers, lampjes enz. En een bakje veiligheidsspelden. Laat mensen je versieren tegen betaling (een bal: € 0,50; een slinger € 1,00 enz) Willen ze met je op de foto? Dat kan! zorg dat je leuke props (zoals deze foute kersttrui) bij je hebt en vraag voor de foto ook een klein bedrag. Zo tover je een lach op het gezicht van die mensen (en jezelf), heb je aan het einde je foute kersttrui en heb je heel veel gave foto's en geld opgehaald.

Aan de slag

Je weet nu al heel veel over deze bijzondere dag en hopelijk heb je al veel zin om aan de slag te gaan. Meld je snel aan via: https://actie.savethechildren.nl/fkd_aanmelding zodat je goed kan starten en nog extra tips kan krijgen. 

En mocht je nu door mijn blog geïnspireerd en willen helpen? Vergeet dan niet te doneren op mijn online actiepagina

Als je dit artikel interessant vond, houd dan mijn blog in de gaten.

Binnenkort komt nog een blog online over eenzaamheid onder jongeren/volwassenen.

Alvast bedankt!

 

Foto's en gegevens komen van Save the children


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

An
een jaar geleden

Mooie actie! Wij hebben nu in België de Warmste Week. Aangestuurd door de radiozender Studio Nrussel. Iedereen is bezig met acties.

Sanne
een jaar geleden

Wij hebben in België de warmste week. Zo leuk dat mensen dit doen voor elkaar.

nicole orriens
een jaar geleden

Ik vind het mooi om op deze manier een goed doel te steunen. Zelf heb ik geen foute kersttrui.