Durf te kijken

Gepubliceerd op 22 april 2020 om 21:18

Gisteren heb ik Dreamschool gekeken. Een programma waarbij dropouts naar een zomerschool gaan om zo toch weer het goede pad te kiezen.
Ik kijk dit al ieder seizoen en vind het mooi om te zien welke lessen er te leren zijn. Zo ook de les van gisteren: " Durf te kijken "

Simpele opdracht

Er zaten natuurlijk veel meer lessen in, maar deze onthield ik. Niet alleen omdat dat de titel was maar ook omdat het voor mij een goede les is.

Tijdens even van de gastlessen werd er gisteren een op het oog simpele opdracht gegeven aan de leerlingen. Ze moesten voor de spiegel gaan zitten en echt naar zichzelf kijken. Want als je de waarheid wil weten kijk je anderen vaak in de ogen. Maar als je naar jezelf in de spiegel kijkt, kijk je vaak naar je haar of je kleding, maar nooit echt jezelf in de ogen.

Echt kijken

De oefening werd door Sylvana Simons aangedragen. Een vrouw die veel over zich heen krijgt maar een manier heeft gevonden om sterk te blijven en zichzelf Oke te blijven vinden.

De leerlingen moesten voor de spiegel gaan zitten. Gewoon zoals ze op dat moment waren. Eerst keken ze naar elkaar en toen naar zichzelf. Ze begonnen globaal met kijken en moesten daarna echt naar zichzelf kijken. Ze moesten een moment met zichzelf hebben. Een moment met je eigen ik. Met je eigen spiegelbeeld en je eigen gedachtes.

Dit lijkt makkelijk maar is eigenlijk heel moeilijk. Omdat je eigenlijk nooit echt naar jezelf kijkt en daardoor de confrontatie met jezelf aan gaat. De samenleving verwacht van alles van je. Je ouders/omgeving verwachten van alles van je en zelf verwacht je hierdoor ook van alles. Het is belangrijk om stil te staan en te kijken wat nu echt belangrijk is voor jezelf en wat denk je dat belangrijk is doordat de rest het vindt.

Oefening

De oefening van Sylvana heb ik zelf wat uitgeschreven en aangepast. Wie weet heb je iets aan deze oefening. Je hoeft hem niet meteen helemaal te doen. Want jezelf echt aankijken is al een hele moeilijke stap. Je kan hem daarom ook in delen doen en telkens wat uitbouwen.

Neem even een moment voor jezelf. Het enige wat je hierbij nodig hebt is een spiegel. Sta even stil in de drukte van 

Sta stil bij de volgende vragen

  • Hoe zie ik eruit, zit mijn haar goed, enz.
  • Neem een moment tussen jou en jezelf
  • Reflectie op de dag
  • Wat deed ik vandaag goed en wat ging er iets minder goed of deed ik fout.
  • Wat zie ik dat ik mooi vind
  • Wat zie ik dat ik niet aan anderen laat zien
  • Geef jezelf een compliment
  • Vergeef jezelf voor hetgeen  waar je jezelf voor wil vergeven
  • Bedank jezelf voor dit moment.

 

Je hoeft niet te praten maar het mag.

 

Ik ga deze oefening zeker proberen te doen. Want ik durf mijzelf ook niet aan te kijken en ben te veel bezig met wat anderen belangrijk vinden en niet wat ik zelf belangrijk vind. Om eerlijk te zijn weet ik zelf niet eens meer wat ik belangrijk vind en wie ik zelf ben.  Tijd dus om daar achter te komen.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

lizette
een jaar geleden

Ik denk dat het een hele pittige en confronterende oefening is, maar erg waardevol!

nicole orriens
een jaar geleden

Dat zijn leuke vragen om jezelf te stellen. Dreamschool lijkt me interessant om eens te kijken nu.

dhiniNL
een jaar geleden

Een hele mooie vraaglijstje aan jezelf.

Joyce - SomedayTodayNL
een jaar geleden

Mooie oefening! Ik moet het programma ook echt eens gaan kijken.

Sherry
een jaar geleden

Super leuke programma is dit. Ik vind het erg interessant ook. Ik kijk er elke dag naar.

Tessa
een jaar geleden

Ik ben niet bekend met dit programma. Die oefening klinkt interessant

Kimberly
een jaar geleden

Ik ga deze oefening zeker uitproberen

Manon
een jaar geleden

Ik hoor zoveel over dit programma maar op een of andere manier trekt het me toch niet.

Rory
een jaar geleden

Een hele goede vorm van zelfanalyse, waarbij het volledig draait om jezelf kwetsbaar durven op te stellen. Je zou denken dat dat easy is om te doen, want je doet het met en bij jezelf. En toch is dat niet zo. Respect voor diegenen die het durven aan te gaan. Ik denk dat het alleen maar heel goed zal zijn om het te durven / te doen. Succes met de oefening (wanneer je eraan toe bent. Want dat bepaal alleen jijzelf).

rachel
een jaar geleden

mijn schoonzoon doet hier in mee ;) Milo haha dus ik ben er wel bekend mee en vind het ook leuk om naar te kijken en hoe sommige zich wel niet ontwikkelen
https://lafamiliab.nl

Beautyn0te
een jaar geleden

O wat grappig, die heb ik ook toevallig gezien. Leuke onderwerpen kwamen aanbod. Mooie vragenlijst heb je erbij geschreven, goed om te doen!